خواص قارچ – فواید قارچ
قارچ “mushroom” یک خوراکی پرخاصیت و بسیار لذیذ است که بیش از 38 هزار گونه از آن وجود دارد. برخی سمی و برخی خوراکیاند. جالب است بدانید که قارچ یک گیاه محسوب نمیشود، کلروفیل (سبزینه) ندارد و برای اینکه رشد کند و به زندگیاش ادامه دهد از گیاهان و حیوانات مرده یا در حال فساد، مواد مغذی مورد نیازش را دریافت میکند یعنی به گونه ای مصرف کننده (هتروتروف) میباشند. فواید قارچ بیشمار است، از جمله : پیشگیری از سرطان سینه و پروستات، پیشگیری از دیابت و کلسترول بالا. با قارچ و خواص قارچ در ادامه مطلب همراه شویم.
خواص قارچ
ارزش غذایی قارچ
- سرشار از ویتامین، پروتئین، مواد معدنی، آمینواسید، آنتیاکسیدان و آنتیبیوتیک.
- چربی، کلسترول، سدیم و کالری پایینی دارند.
- غنی از فولات، ویتامین B، نیاسین، تیامین و اسید پانتوتنیک.
- شامل مواد مغذی زیادی چون مس، آهن، پتاسیم، سلنیوم و فسفر است.
- حاوی ویتامین D و کولین است.
- دارای نوعی فیبر بنام بتوگلوکان است که در دیواره سلولی اغلب قارچها یافت میشود.
خواص قارچ
- مناسب جهت کاهش وزن
- برای رشد بسیار مفید است.
- افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن
- از شما در برابر بیماریها و عفونتها محافظت میکند.
- بتاگلوکان که یک فیبر است و در قارچ وجود دارد در بهبود تحمل به انسولین نقش مهمی ایفا میکند.
- کولین موجود در قارچ یک ماده مغذی مهم است که موجب بهبود عضلات و خواب خوب شده و به یادگیری و حافظه کمک میکند. در حفظ و نگهداری از غشاهای سلولی مفید است. در انتقال پالسهای عصبی کمک کننده است.
- به دلیل دارا بودن فیبرهای سالم و آنتی اکسیدانها در پیشگیری از بیماریهای مزمن نقش زیادی دارد.
- قارچ و سرطان : سلنیوم یک مادهی معدنی است که در بیشتر میوهها و سبزیجات وجود ندارد اما در قارچ یافت میشود که در عملکرد آنزیمهای کبد نقش مهمی دارد و موجب سم زدایی و پیشگیری از سرطان میشود. سلنیوم مانع التهاب شده و موجب کاهش رشد تومورهای سرطانی میشود. ویتامین D موجود در قارچ نیز از رشد سلولهای سرطانی پیشگیری میکند.
- فیبرهای کیتین و بتاگلوکان موجب افزایش احساس سیری در فرد و کاهش اشتهای او میشوند.
- قارچ و دیابت : طی تحقیقاتی که انجام شده است، افراد مبتلا به دیابت نوع 1 با خوردن غذاهای سرشار از فیبر، سطح گلوکز خونشان پایین آمده و نیز افراد مبتلا به دیابت نوع 2 با خوردن این غذاها، سطح انسولین، قند و لیپید خونشان بهبود یافته است.
- قارچ و کم خونی : قارچ منبع خوب آهن است و حدود 90% از این آهن جذب بدن میشود. افرادی که دچار مشکل کم خونی هستند و سطح آهن بدنشان کم است، عملکرد سیستم عصبیشان کاهش یافته و سوءهاضمه دارند; با خوردن قارچ و جذب آهن، تولید گلبولهای قرمز خون افزایش یافته و قدرت و سلامتی فرد زیادتر میشود.
- قارچ و سلامت استخوان : قارچ سرشار از کلسیم است و این ماده در قدرت و استحکام استخوانها بسیار پرفایده است. با گنجاندن روزانه قارچ به رژیم غذایی، درد مفاصل کاهش یافته و خطر ابتلا به پوکی استخوان کاهش مییابد.
- قارچ و تقویت سیستم دفاعی بدن : قارچ یک آنتیاکسیدان قوی بنام ارگوتیونین دارد که فقط در قارچ یافت میشود و از انسان در برابر رادیکالهای آزاد محافظت کرده و نیز قدرت دفاعی بدن را بالا میبرد. ارگوتیونین یک آمینواسید است که دارای سولفور میباشد و خیلی از مردم با مشکل کمبود سلفور مواجه هستند در حالیکه خودشان نمیدانند و با مصرف قارچ این کمبود را میتوانند به راحتی جبران نمایند.
- قارچ و فشار خون : به دلیل داشتن پتاسیم بالا و سدیم پایین در کاهش فشار خون بسیار مفید است و در صورت مصرف 3 گرم بتاگلوکان، کلسترول خون تا 5% کاهش پیدا میکند. پتاسیم به گشاد شدن رگها کمک میکند و موجی کاهش فشار رگها میشود در نتیجه فشار خون کاهش پیدا میکند. پتاسیم جریان خون را افزایش داده و در نتیجه اکسیژن بیشتری به مغز میرسد و موجب بالا رفتن هوشیاری و آگاهی فرد میشود.
مضرات قارچ
قارچها هم سمی هستند هم خوراکی. باید توجه داشته باشید که به قارچهایی که در جنگل و زمینهای غیرکشاورزی میرویند اعتماد نکنید و ممکن است سمی باشند. باید بدانید که قارچها این قابلیت را دارند که در مکانی که رشد میکنند، مواد خوب یا بد خاک را جذب کنند و این به این معنی است که قارچ میتواند هم خیلی مفید باشد و هم خیلی خطرناک. بسیاری از قارچها که در زمینهای غیرکشاورزی یافت میشوند دارای فلزهای سنگینی هستند که از طریق آب و یا آلودگی هوا جذب کردهاند. با این حساب بهتر است که قارچ را از فروشگاههای معتبر تهیه کنید تا از سلامت قارچ مطمئن باشید.
قارچ سمی اگر داخل یک غذا باشد، میتواند باعت مسمومیت تمام افراد شوند. یک قارچ سمی میتواند موجب بیهوشی، تهوع، مسمومیت گوارشی، تشنج، دیوانگی، درد شدید و یا حتی مرگ شود.
نکته 1 : کسانی که گوشت قرمز زیاد مصرف میکنند و دچار اضافه وزن شدهاند، اگر هر روز بجای گوشت قرمز، یک فنجان قارچ مصرف کنند به راحتی میتوانند وزن خود را کم کنند و لاغر شوند.
نکته 2 : یک پیمانه قارچ کباب شده میتواند 3 گرم فیبر را به بدن برساند. طبق نظر متخصصان مردان روزانه 30-38 گرم و زنان روزانه 21-25 گرم قارچ مصرف نمایند.
نکته 3 : مقدار یک پیمانه قارچ سفیدِ خامِ برش خورده، شامل 0 گرم چربی، 15 کالری، 2/3 گرم کربوهیدرات و 2/2 گرم پروتئین است.
نکاتی درباره خرید و نحوه نگهداری قارچ
قارچ باید خشک و محکم باشد. از خرید قارچهای نازک و خراب خودداری کنید. قارچ را درون یخچال نگهداری کنید و فقط زمان مصرف بشویید.
روشهای پخت قارچ
- قارچ را برش زنید و درون املت اضافه کنید.
- قارچ را میتوانید کباب کرده و درون ساندویچ بگذارید.
- درون قارچ را خالی کنید و با مواد دلخواه پر کنید.
- میتوان قارچ را با پیاز تفت دهید.
- قارچ را میشود بصورت خام هم مصرف کرد و درون سالاد ریخت.
گرداوری : وبسایت بروز – تغذیه سالم
خواص قارچ کبابی، خواص قارچ در بارداری، مضرات قارچ، پخت قارچ، خوردن قارچ خام، خواص دارویی قارچ، قارچ خوراکی، طبیعت قارچ